Beugel EHBO

Eerste Hulp Beugel Ongemak

Wist je dat je kaakspieren vaak de krachtigste spieren in je lichaam zijn? Gemiddeld kan het tussen de 85 en 100 kilo kracht produceren. Eigenlijk een wonder dat de meeste beugels heel blijven. Maar ja, ze gaan ook weleens stuk en wij vinden dat net zo vervelend als jij. Mocht het toch misgaan en heb je last van je beugel? We hebben hieronder een aantal handige tips en adviezen hoe je deze vaak zelf kan oplossen. Kom je er zelf niet uit, we helpen je tijdens openingstijden graag verder via Whatsapp. Stuur ons even een foto of duidelijke omschrijving waar je last van hebt met je geboortedatum. Geen foto’s bij de hand? Bellen mag ook.

Tips & Tricks

Gebroken draad van uitneembare beugel
Maak direct een afspraak. Vaak moet de draad bij de tandtechniek gerepareerd worden. We sturen je beugel op en een paar dagen later kun je zelf de beugel weer ophalen. Laat alleen je beugel uit als deze pijn doet.
Drukplekken en blaren door de uitneembare beugel

Net als met nieuwe schoenen is het vaak even wennen. Als je teveel last krijgt dan mag je de beugel een dag uitlaten en dan probeer je daarna opnieuw te wennen. Bij plekken die niet overgaan moeten wij de beugel een beetje aanpassen, bel ons dan.

Gebroken draad van je slotjesbeugel

De beugel werkt niet meer en daarom moet je een nieuwe draad hebben, maak direct een afspraak. Vaak kan dit wel wachten tot de eerstvolgende werkdag.

Prikkende draad van de vaste beugel (slotjesbeugel)

De draad is te lang, verbogen of uit het laatste slotje. Je kan hier veel last van hebben en laat dit daarom snel verhelpen. Wil je zelf snel een oplossing dan kun je een bolletje was doen om de draad die uitsteekt, dunne draden kun je snel inkorten met een tang of nagelschaar. Ben je handig met knopen dan kun je met een stukje flosdraad het uitstekende deel terug knopen naar je beugel. Dit verlicht de irritatie in je mond om de tijd te overbruggen naar het eerstvolgende moment waarin we je verder kunnen helpen.

Los slotje
Stuur even een foto via WhatsApp en vertel of het links, rechts, onder of boven is. Wij weten dan direct of de reparatie prima kan wachten tot de volgende controle of dat we je eerder willen helpen. Heb je pijn of ongemak van het losse slotje, bel dan direct voor een afspraak.
Gebroken beetophoging

Je hebt fel gekleurd composiet op de tanden of kiezen om de beet te verhogen. Als deze is afgebroken bijt je vaak op je slotjes of werkt een elastiek minder goed. Gelukkig geen reden tot paniek. Twijfel je of het wel echt nodig is om te laten herstellen? Stuur ons dan een foto per WhatsApp. Weet je het zeker dat het nodig is dan mag je ons bellen of appen voor een afspraak.

Losse of gebroken spalk

Natuurlijk wil je dat de spalk weer snel goed zit maar er is geen spoed, gelukkig gaan je tanden niet in één dag anders staan. Wacht echter niet langer dan 4 dagen voor een afspraak. Wanneer de spalk prikt dan kun je met kauwgom of was de draad afdekken. Als het losse deel langer is dan kun je ook proberen de spalk naar de tandenrij toe te knopen met een flosdraad zodat de irritatie afneemt tot het eerstvolgende moment waarop we je verder kunnen helpen in de praktijk.

Info

Bij veel pijn

Gelukkig komt het niet vaak voor dat je acute pijn hebt aan een beugel die je niet zelf kan oplossen. Mocht je er toch niet zelf uitkomen en onze praktijk is gesloten voor overleg, dan is er altijd een orthodontist die telefoondienst heeft voor overleg en behandeling. Bel dan met 0592-301039 voor verdere informatie.